De gong slaat! Symbool van spirituele kracht, innerlijke genezing, bewustzijn en veiligheid. In Azië staat de gong – verschillend van land tot land – voor dit en meer. Het kondigt ook de start aan van iets nieuws, de volgende stap, of in onze situatie: de start van een nieuwe look-and-feel van de tweede ronde van CircleLytics Dialoog. Maar het is meer dan uiterlijk.
Dialoog opent nieuwe deuren naar nieuwe perspectieven en helpt mensen anders te denken, hun gedachten te veranderen, te vernieuwen. De kracht van dialoog – en daarmee de kracht van vele mensen samen in dialoog – leidt tot meer collectief ontstane en gedragen beslissingen om voorwaarts te gaan. Je gaat als organisatie, gemeente, ziekenhuis, universiteit – of welke groepering van mensen dan ook – sneller voorwaarts als hart, verstand en handelen verbonden zijn bij jezelf en met anderen. De vernieuwingen prikkelen de zintuigen meer en duidelijker en dat zorgt voor een nóg beter opbrengst van de kracht van mensen in dialoog!
Dialoog vergt zoals je weet dat je meerdere stappen doorloopt, en bij CircleLytics Dialoog gaat dat om twee rondes, met enkele stappen. Lees ook eens hoe je mensen uitnodigt en uitdaagt mee te doen en te leren van elkaar, en met welke openingszinnen je hen kan raken en verbinden met jouw vraagstuk en aan elkaar.
Ten eerste hebben we een progression bar toegevoegd (ook in de eerste ronde is dit toegepast). Je ziet daarmee dus hoever je bent, en in het voorbeeld van het plaatje, dat je halverwege bent. Deelnemers van CircleLytics Dialoog zijn er al aan gewend dat het vaak maar om enkele vragen gaat, die er elk echt toe doen. Het vraagontwerp vergt dus wel iets van je. Ons unieke QuestionDesignLab helpt je daar overigens bij. Ten tweede zie je dat we jouw openingsset van 15 bijdragen van anderen hebben genummerd. Je ziet subtiel maar duidelijk dat je in de eerste bijdrage van totaal 15 zit. Dat helpt je te begrijpen dat je er nog in elk geval 14 mag zien, waarderen en verrijken. Bij kleine groepen deelnemers kan het zijn dat dit aantal niet 15 maar 10, 11, 12, 13 of 14 is. Onveranderd is dat meedoen niet verplicht is. Je mag bijdrages overslaan en je mag ze scoren hoe je wil. Ons unieke algoritme leest nog steeds alle bijdragen na de eerste ronde en verdeelt daarna alles over kleine groepjes van 15 stuks die onderling zo min mogelijk op elkaar lijken. Zo maximeren we diversiteit, prikkelen we ieders gedachtes in de tweede ronde, en staan mensen er meer open voor om hun eigen standpunt, aannames en opvattingen te veranderen: echte voortschrijding van inzichten dus. Daarom haalt een enquête of bijeenkomst het gewoon niet bij wat mensen in dialoog met elkaar kunnen teweegbrengen.
Verder nu …. Deelnemers kunnen zoals je weet bijdrages lezen, op reflecteren en via een getalswaarde hun waardering tot uiting brengen: scoren dus. Dat mag nog steeds tussen – 3 (geen steun, geen herkenning, afwijzing) en + 3 (steun, herkenning, omarming) maar in plaats van rondjes zijn het nu … vierkantjes.
Ze mogen woorden selecteren, die niet meer in boxjes getoond worden, maar een subtiel, gestreept lijntje hebben aan alleen de onderzijde, zoals je ziet op het screenshot.
Wat ook veranderd is, is dat ze niet 220 karakters maar 250 karakters mogen schrijven bij hun scores. De meeste mensen zitten rond de 160-190 karakters, maar 0,5% zat aan de grens van 220 karakters en dat hebben we nu iets opgerekt naar 250. Dit voorkomt dat mensen ineens heel veel gaan schrijven, maar helpt die 0,5% van de deelnemers dat ze zich thuisvoelen in de ruimte die geboden wordt. Ook in de eerste ronde is bij het beantwoorden van vragen, die 220 karakters opgerekt naar 250 karakters.
Ten slotte is de interactie gewijzigd om in de tweede ronde (en ook in de eerste ronde) naar volgende vragen te gaan. Tot nu toe waren de verbeteringen van de pijltjes subtiel maar niet voor iedereen duidelijk. Circa 15% van de deelnemers klikten iets te automatisch op ‘meer antwoorden bekijken’ en dachten dat ze naar de volgende vraag gingen. Ze waren nog steeds erg blij en waardeerden de dialoog zelf nog steeds hoog, maar wij wilden dat verbeteren. We zagen namelijk in de data dat deze mensen wat minder meningen waardeerden in de daaropvolgende vragen. Nu hebben we dit verder aangepast: de knoppen om naar de vorige of volgende vraag te gaan zijn groot, gekleurd en verzien van tekst – en nog steeds ook het pijltje. De knop “Bekijk meer antwoorden” (“Review more answers) is nu wat subtieler en minder prominent geworden, met kleiner lettertype. We nodigen dus van harte uit om meer dan de initiële set van 15 te lezen, van te leren en te waarderen, maar maken het iets dominanter om de knoppen te klikken om naar de volgende vraag te gaan. Terugkomen nadat je voor alle (meestal maar een paar) vragen in de tweede ronde de getoonde 15 bijdrages hebt gelezen en gewaardeerd mag altijd!
Ook op mobiel ziet het er prachtig uit, en zijn de knoppen om naar de vorige – maar vooral volgende – vraag te gaan stevigzichtbaar. We includeren graag 100% van jouw doelgroep, en met deze flinke vernieuwing ziet het er weer fris, modern en met slimmere interactie uit. De gong voor jouw dialoog, en jouw vernieuwde eerste en tweede ronde is hierbij gegaan!
We wensen je enorm veel kracht toe en wijsheid van de groep die jij uitnodigt voor jouw vraagstuk. Wat dat dan ook is. Eens verder sparren, kennismaken of zelfs eerst een demo? Plan dan hier je gesprek.